Terug naar Market Garden

 

MONUMENTEN EN GEDENKTEKENS IN NOORD-BRABANT

 

MARKET GARDEN IN NOORD-BRABANT

 

 

 

Als tijdens de Tweede wereldoorlog op 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland, België en Frankrijk binnenvallen, begint voor deze landen een periode van onderdrukking, die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Vier bittere jaren zullen volgen, voordat er op 6 juni 1944 hoop is op een terugkeer van de vrijheid. Op deze dag landen op de Normandische kust in Frankrijk geallieerde troepen. Hun doel is alle bezette gebieden in West -Europa te bevrijden van de Duitse overheersing.

Het duurt ruim twee maanden, voordat de geallieerden na zware gevechten de Duitse troepen in Normandië kunnen verslaan. Maar dan gaat het snel. Op 25 augustus wordt Parijs bevrijd, enige dagen later de Belgische grens overschreden en op 4 september is Brussel vrij. Een dag later - op 5 september - staan Britse troepen in Antwerpen en volgt de bevrij­ding van de rest van België.

In de gevechtspauze, die hierna volgt ontwerpt de Britse veldmaarschalk Montgomery een gedurfd plan: Market Garden. In een bliksemsnelle aanval moeten luchtlandingstroepen in Noord Brabant alle bruggen veroveren op de route, die via Eindhoven, Son, Veghel, Grave naar Nijmegen en de Rijnbrug bij Arnhem voert. Het Britse grondleger kan dan via deze route Midden Nederland en het IJsselmeer bereiken en vandaaruit het Ruhrgebied omsinge­len. Tegelijkertijd zullen de Duitse troepen in West Nederland worden afgesneden van hun aanvoerroutes vanuit Duitsland.

Op Zondag 17 september 1944 is het zover. Duizenden Brabanders zijn getuige van een ongekend en machtig schouwspel, dat zich de komende dagen nog enige keren zal herha­len... Meer dan 3000 vliegtuigen en zweefvliegtuigen passeren laag overvliegend. Ze komen uit Engeland en zijn met parachutisten, voertuigen en kanonnen op weg naar bruggen in Noord-Brabant en Gelderland. In Noord-Brabant vinden landingen plaats van Amerikanen bij Son, Veghel en Grave. Tegelijkertijd rukken over land Britse soldaten op vanuit Neerpelt in België. De planning is, dat deze soldaten via veroverde bruggen in twee dagen de brug bij Arnhem kunnen bereiken. Daar komt niets van terecht. De Duitse troepen bie­den veel meer weerstand dan verwacht. De brug bij Son wordt niet intact veroverd en pas als die hersteld is, kan over een smalle weg de opmars naar Nijmegen plaatsvinden. In de navolgende dagen wordt deze weg enige malen tijdelijk heroverd door Duitse troepen bij Veghel en De Koevering. Daardoor komt de aanvoer van troepen steeds tot stilstand. Ook een bombardement op Eindhoven werkt vertragend. De aanvoer van nieuwe troepen en voorraden vanuit de lucht gaat met grote verliezen gepaard en de verbreding van de smalle veroverde strook Noord-Brabant door ondersteunende troepen verloopt eveneens moei­zaam. Men stuit hier op eenzelfde hevige Duitse weerstand. Voor het welslagen van Market Garden duurt het allemaal te lang. Na een week van verwoede gevechten op en langs de route door Brabant en Gelderland lukt het de geallieerden dan ook niet de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren. Op Dinsdag 26 september moet Market Garden als mislukt worden beschouwd. Wat rest is een strook bevrijd Brabant en Gelderland van een tiental kilometers breed, van de Belgische grens tot Nijmegen. Een maand later zal vanuit deze strook de bevrijding van de rest van Brabant beginnen.

 

 

 Terug naar Market Garden